ANTIKYTHERAN KONEEN VALMISTUKSESTA  215O VUOTTA

LINKKI - ANTIKYTHERAN HYLKY - KUVASTA

Antikytheran kone on Wikipedian mukaan antiikinaikainen -Kreikasta löydetty muinainen laskulaite ja se on valmistettu n. 100- luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Löytö on tehty meren pohjasta, haaksirikkoisen laivan hylystä joka löytyi v.1901 - Antikyheran saaren läheltä. Tutkijoiden mukaan konetta on käytetty todennäköisesti aurinkokunnan taivaankappaleiden liikkeiden ymmärtämisen tukena (mallina) ja auringon- sekä kuunpimennyksien ennustamiseen. 

Konetta käytettiin pyörittämällä sen sivulla ollutta kampea. Sen etu- ja takapaneeleissa olleilla osoittimilla nähtiin koneen antama laskennan tulos. Se saatiin päivämäärän asettamisen perusteella. Se laski auringon-,kuun ja oletettavasti myös muiden tunnettujen planeettojen sijainnin taivaalla, suhteessa muuhun aurinkokuntaan. Se hyödynsi Metonin jaksoa kuu- ja aurinkokalentereiden synkronoimiseen, sekä käytti Saros-jaksoa auringon- ja kuunpimennysten päiväysten laskemiseen. Siinä oli muun lisäksi Olympiadien vuodet ja niiden Panhelleeniset kisat sisältänyt kalenteri.

Vasta 2000-luvulla uuden tekniikan kehitettyä sen säilyneiden osien tutkinnassa on saavutettu suurempi menestys ja osia on aikaisemmin tutkittu jo pitkää. Kone koostui hammasrattaista joista nyt tunnetaan 30 kpl. Vastaavanlaisia laitteita osattiin seuraavan kerran valmistaa vasta myöhäisemmällä keskiajalla ja sen löytyminen muutti käsityksen sen ajan teknisestä osaamisesta. Sitä aikaa ei olla ajateltu tarpeeksi pitkälle kehittyneeksi tämän tapaisen monimutkaisen laitteen valmistamiseen.

Kansallisessa arkeologisessa museossa Ateenassa ovat nähtävillä sen säilyneet pronssista valmistetut osat.

TEKNILLISET TIEDOT

Kehittäjä Arkihimedeen tai Poseidonioksen koulukunta

Tyyppi mekaaninen tähtitieteellinen laskulaite

Valmistettu noin 150-100 eaa.

Mitat 34x18x10


NÄYTTÖ MM

aurinkokuntamalli

kuun vaiheet

Metonin jakso

Kallippoksen jakso

Saros-jakso

Ekseligmos-jakso

Olympiadit

Prosessori 30 tunnettua ja useita muita hammasrattaita

Kuvat - koneen säilyneitä osia joihin olen nuolimerkinnöin lisännyt ihmeteltävää jota tietokoneeni kuvaohjelmilla olen tarkentanut. On huomattavaa, kuinka pitkälle tekniikka olikaan kehittynyt n, v.100 ennen ajanlaskumme alkua       (eaa. - ennen Jeesusta

LINKKI - KANSAINVÄLISIEN TUTKIJOIDEN ESITELMIÄ JA KESKUSTELU - OSAT 1 JA 2

KAAVAKUVIA 2   - ETUPANEELISTA JA ALENPI TAKAPANEELISTA

KAAVAKUVA SIVULTA

KONE - ENNALLISTETTUNA

KONETTA TUTKINUT