ANTIKYTHERAN KONEEN VALMISTUKSESTA 215O VUOTTA

 Antikytheran kone on  antiikinaikainen -Kreikasta löydetty muinainen laskulaite. Se on löytynyt merestä - Antikyheran saaren läheltä, haaksirikkoisen laivan hylystä v.1901. Tunnettu Ranskalainen meriarkeologi Jacgues-Yves Cousteau löysi hylyn toistamiseen vuonna 1976. Laite on valmistettu noin 2100 vuotta sitten (n. v.100 eaa. ennen ajanlaskun alkua).  Tutkijoiden mukaan konetta on käytetty luultavasti auringon- ja  kuunpimennyksien ennustamiseen samoin aurinkokunnan planeettojen liikkeiden ymmärtämisen apuna. 

Konetta käytettiin pyörittämällä sen sivulla ollutta kampea. Sen etu- ja takapaneeleissa olleilla osoittimilla nähtiin koneen antama laskennan tulos. Se saatiin päivämäärän asettamisen perusteella. Se laski auringon-,kuun ja oletettavasti myös muiden tunnettujen planeettojen sijainnin taivaalla, suhteessa muuhun aurinkokuntaan. Se hyödynsi Metonin jaksoa kuu- ja aurinkokalentereiden synkronoimiseen sekä käytti Saros-jaksoa auringon- ja kuunpimennysten päiväysten laskemiseen. Siinä oli muun lisäksi Olympiadien vuodet ja niiden Panhelleeniset kisat sisältänyt kalenteri.

Vasta 2000-luvulla uuden tekniikan kehitettyä sen säilyneiden osien tutkinnassa on saavutettu suurempi menestys ja osia on aikaisemmin tutkittu jo pitkää. Kone koostui hammasrattaista joista nyt tunnetaan 30 kpl. Vastaavanlaisia laitteita osattiin seuraavan kerran valmistaa vasta myöhäisemmällä keskiajalla ja sen löytyminen muutti käsityksen sen ajan teknisestä osaamisesta. Sitä aikaa ei olla ajateltu tarpeeksi pitkälle kehittyneeksi tämän tapaisen monimutkaisen laitteen valmistamiseen.

Kansallisessa arkeologisessa museossa Ateenassa ovat nähtävillä sen säilyneet pronssista valmistetut osat.

TEKNILLISET TIEDOT

Kehittäjä Arkihimedeen tai Poseidonioksen koulukunta

Tyyppi mekaaninen tähtitieteellinen laskulaite

Valmistettu noin 150-100 eaa.

Mitat 34x18x10

NÄYTTÖ MM

aurinkokuntamalli

kuun vaiheet

Metonin jakso

Kallippoksen jakso

Saros-jakso

Ekseligmos-jakso

Olympiadit

Prosessori 30 tunnettua ja useita muita hammasrattaita

Kuvat - koneen säilyneitä osia. Nuolimerkinnöin liitetty ajateltavaa jota tietokoneen kuvaohjelmilla selvennetty.    Ihmeellistä - kuinka pitkälle tekniikka olikaan kehittynyt n, v.100 ennen ajanlaskumme alkua - eaa. ennen Jeesusta.

tiedot on Wikipediasta

LINKKI - KANSAINVÄLISIEN TUTKIJOIDEN ESITELMIÄ JA KESKUSTELU - OSAT 1 JA 2

KAAVAKUVA SIVULTA

KONE - ENNALLISTETTUNA